Personal impact evaluatie

Aan het einde van het collegejaar is het tijd om terug te blikken. In januari schreef ik een Personal impact plan met daarin persoonlijke leerdoelen die betrekking hebben op de vijf competenties hieronder. Door de coronacrisis zijn niet alle activiteiten ingevuld op de manier die ik gepland had, maar al met al ben ik trots op mijn flexibiliteit, doorzettingsvermogen & eigen ontwikkeling dit jaar.

Reflectie op communicatie

Leerdoel

Om meer ervaring op te doen met kinderen ga ik dit jaar minimaal 2 gastlessen van KidsProef bijwonen om te observeren. Ik ga daar verslaglegging van doen in de vorm van foto's en tekst.

 

Feedback

Feedback van een medestudent: ‘Dit leerdoel kon niet worden behaald door de coronacrisis. Wel hebben we met de groep het lesprogramma doorgenomen en heb je daarmee kennis opgedaan over het spreken op het niveau van de doelgroep, namelijk kinderen uit groep 7 en 8.’

 

Eigen ontwikkeling

Ondanks dat ik dit leerdoel niet heb kunnen behalen op de manier die ik voor ogen had, heb ik me wel kunnen verdiepen in het bestaande Kidsproef lesprogramma dat wordt aangeboden aan de kinderen van groep 7 en 8.

Ik kwam erachter dat het van belang was om de social media content aantrekkelijk te maken voor de doelgroep. Door gebruik te maken van makkelijke(re) taal en korte zinnen houd je de aandacht van kinderen. Een andere succesfactor voor de aantrekkelijkheid van een post is het gebruiken van simpele onderwerpen, ingrediënten, om binnen de belevingswereld van het kind te blijven.

Ik ben er dit jaar achter gekomen dat ik me niet verder wil verdiepen in het werken met jonge kinderen. De reden daarvoor is dat ik absoluut geen klik voel met deze doelgroep.

Dit werd me vooral duidelijk tijdens het ontwikkelen van het magazine over ondervoeding. Het schrijven voor professionals in de ouderenzorg vond ik enorm uitdagend en interessant, wat haaks staat op de ervaring met het schrijven voor kinderen.

 

Aan de hand van een specifieke situatie die exemplarisch is voor mijn ontwikkeling met betrekking tot dit leerdoel is hieronder een STARR(T) uitgewerkt.

Situatie: Er konden geen lessen meer gegeven worden omdat alle scholen werden gesloten.

Taak: Omschakelen naar online aanbieden van kennis voor de doelgroep.

Actie: Ik ben gaan rondkijken op Instagram en TV bij 24Kitchen bij programma’s zoals Zoete Spruiten

Resultaat: Door te kijken hoe anderen omgaan met kinderen en voeding heb ik geleerd wat wel en niet werkt.

Reflectie: Ik ben tevreden over mijn ontwikkeling, ik weet dat ik in de toekomst beter om kan gaan met kinderen en voeding. Wel ben ik erachter gekomen dat ik dit niet leuk vind.

Transfer: In volgende projecten zal ik me niet meer focussen op deze doelgroep.


Instagramaccount van Kidsproef


Vervolgstappen

Met het oog op volgend jaar en mijn verdere ontwikkeling als aankomend diëtiste neem ik de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan mee. Wat betreft de competentie communicatie heb ik ook een nieuw leerdoel opgesteld.

Nieuw leerdoel: Na het kennismaken met de doelgroep kinderen uit groep 7 en 8, en ouderen, lijkt het me nuttig om volgend jaar een project over bijvoorbeeld jongvolwassenen of jonge ouders te doen. Zo kan ik erachter komen met wat voor doelgroep ik zou willen gaan werken na deze opleiding.

Reflectie op samenwerking

Leerdoel

Komend jaar wil ik mezelf meer ontwikkelen door actief mijn groepsleden de kans te geven om zich te ontwikkelen. Dit ga ik doen door minimaal 2 keer een medestudent actief te helpen bij een probleem of het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Van deze gebeurtenissen zal ik verslaglegging doen via de STARRT-methode.

 

Feedback

Feedback van een medestudent: ‘Tijdens het project heb je initiatief genomen om je medestudenten te helpen wanneer ze ergens vastliepen. Je bent altijd aanwezig in de groepsapp en reageert vaak snel op groepsgenoten die met vragen komen. Dit doel is behaald.’

Feedback van een medestudent: ‘Je neemt initiatief om groepsgenoten te helpen als ze ergens vastlopen of iets moeilijk vinden. Je hebt een actieve houding en gaat oplossingsgericht te werk, dus naar mijn mening is dit leerdoel zeker behaald!’

Feedback van een medestudent: ‘Toen een van onze groepsgenoten weinig van zich liet horen heb je meegedacht over een oplossing, namelijk deze groepsgenoot op een vriendelijke manier benaderen en hulp te bieden. Op deze manier heb je de groepsgenoot de kans gegeven om zich te ontwikkelen.’

Feedback van een medestudent: ‘Mirjam heeft mij dit jaar fijn geholpen. Tijdens de coronaperiode zag ik het soms niet meer zitten. Ik heb dit goed kunnen delen met Mirjam, omdat zij mij op mijn gemak laat voelen. Ze luistert goed en ik voel mij gehoord. Door te delen wanneer het even niet goed ging hadden wij goede gesprekken en kreeg ik weer de volle motivatie om aan de slag te gaan. Zij heeft mij echt door deze moeilijke tijd gesleept.’

 

Eigen ontwikkeling

Aan de hand van een specifieke situatie die exemplarisch is voor mijn ontwikkeling met betrekking tot dit leerdoel is hieronder een STARR(T) uitgewerkt.

Situatie: De Hogeschool moest sluiten door de coronacrisis. Een van mijn medestudenten had veel moeite met het thuis studeren omdat zij de motivatie was verloren.

Taak: Mijn taak was om een verantwoordelijke medestudent te zijn, en gehoor te geven aan haar vraag om hulp. Ik ben van mening dat je wél studeert voor jezelf, maar dit zeker niet alleen hoeft te doen.

Actie: Ik heb uitgebreid de tijd genomen om naar haar te luisteren en samen zijn we gaan kijken wat nog wél haalbaar was voor dit schooljaar en welke vakken en toetsen zouden kunnen doorschuiven naar volgend jaar.

Resultaat: Ik heb regelmatig een berichtje gestuurd om te vragen hoe het studeren verliep. Op die manier heb ik mijn medestudent de mogelijkheid geboden om zich te blijven ontwikkelen, ook in tijden waarin extreem veel flexibiliteit wordt verwacht.

Reflectie: Al met al ben ik erg tevreden over de hulp die ik heb geboden en het geeft me een goed gevoel dat zij zulke positieve feedback over mij schreef.

Transfer: In toekomstige situaties waarin beroep wordt gedaan op mijn empathisch vermogen zal ik zelfverzekerd het probleem aanpakken. Ik weet dat ik het kan.

 

Vervolgstappen

Met het oog op volgend jaar en mijn verdere ontwikkeling als aankomend diëtiste neem ik de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan mee. Wat betreft de competentie samenwerking heb ik ook een nieuw leerdoel opgesteld.

Nieuw leerdoel: In de toekomst wil ik me vaker aansluiten bij projectgroepen met studenten die ik niet (goed) ken. Tot nu toe probeer ik vaak samen te werken met studenten die ik al ken. Op die manier zal ik leren samenwerken met nog meer verschillende mensen.

Reflectie op talenten

Leerdoel

Om mezelf, ook buiten de leerstof van de opleiding om, te blijven ontwikkelen ga ik 13 maart 2020 ga ik het 3e congres voeding en sport bezoeken in Papendal. Hiermee neem ik verdere verantwoordelijkheid voor mijn eigen leren. Ik ga verslag leggen over dit congres in de vorm van foto’s en tekst.

 

Feedback

Feedback van een medestudent: ‘Over het congres bezoeken kan ik geen feedback geven, maar je voelt je verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert en het eindresultaat. Als je kijkt naar verantwoordelijk voor je eigen leren nemen binnen het project is dit doel naar mijn mening behaald.’

 

Eigen ontwikkeling

Dit congres is niet doorgegaan maar in plaats daarvan werden de hele dag webinars gehouden door de professionals die op het congres zouden spreken. Ik heb deze webinars gevolgd.



Aan de hand van een specifieke situatie die exemplarisch is voor mijn ontwikkeling met betrekking tot dit leerdoel is hieronder een STARR(T) uitgewerkt.

Situatie: Door de coronacrisis werd het congres afgeblazen.

Taak: Verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leerproces.

Actie: Het volgen van de webinars.

Resultaat: Tijdens de webinars heb ik de professionals toch nog kunnen horen spreken.

Reflectie: Ik ben tevreden met mijn eigen flexibiliteit. Ondanks de teleurstelling heb ik doorgezet en de webinars gevolgd.

Transfer: Ik heb geleerd om niet meteen de handdoek in de ring te gooien als iets niet werkt of als iets niet gaat op de manier die ik voor ogen had. In de toekomst wil ik vakkennis op blijven doen buiten de opleiding om omdat ik merk dat ik, als leergierige studente, hier voldoening uit haal.

 

Vervolgstappen

Met het oog op volgend jaar en mijn verdere ontwikkeling als aankomend diëtiste neem ik de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan mee. Wat betreft de competentie talenten heb ik ook een nieuw leerdoel opgesteld.

Nieuw leerdoel: Om mezelf te blijven ontwikkelen wat diepgaand leren betreft heb ik mezelf ingeschreven voor de nieuwsbrieven van FrieslandCampina en NieuwsVoorDietisten. Zo zal ik brede vakkennis opbouwen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de diëtetiek.



Reflectie op creativiteit

Leerdoel

Om dit jaar meer te leren over verschillende manieren van creatief denken, wil ik me verdiepen in minimaal 3 methodes zoals Scrumm, Design thinking, BONO-methode, Mind Mapping, de SCAMPER-methode, the Golden cirkel, en ‘Wat als’-denken. Deze methodes zal ik uitvoeren met de projectgroep van de challenge of Samenwerkend Leren. Verslaglegging komt in de vorm van foto’s en tekst.

 

Feedback

Feedback van een medestudent: ‘Wij hebben gebruikt gemaakt van de Scrumm methode en  design thinking heb jij gebruikt wanneer je je recept hebt gemaakt. Voor de rest hebben wij geen andere methodes gebruikt. Dit doel is zeker behaald!’

Feedback van een medestudent: ‘Mind Mapping is in het begin van het project tijdens het brainstormen te pas gekomen en de ‘Wat-als denken’ doe je naar mijn mening onbewust (of bewust) al vanzelf op de manier waarop jij denkt, wat een positief effect geeft op het eindresultaat omdat je dan realistisch blijft denken. Verder komt ‘design thinking’ te pas bij het ontwikkelen van een recept, dit is terug te zien in jouw knapperige broccolirondjes. Naar mijn mening is dit leerdoel behaald.’


Creatieve sessie met een projectgroep

Recept Kidsproef: Knapperige broccolirondjes


Eigen ontwikkeling

Aan de hand van een specifieke situatie die exemplarisch is voor mijn ontwikkeling met betrekking tot dit leerdoel is hieronder een STARR(T) uitgewerkt.

Situatie: Samen met de projectgroep moest worden bepaald hoe het project Kidsproef ingevuld zou gaan worden.

Taak: Mijn taak was om de brainstormsessie te leiden, deze taak had ik op mij genomen om aan dit leerdoel te werken.

Actie: Ik heb de groep uitgelegd welke stappen we zouden nemen om samen tot zo veel mogelijk realistische ideeën te komen.

Resultaat: Niet iedereen begreep meteen wat er verwacht werd, maar ik bleef geduldig

Reflectie: Wij zijn als eerste projectgroep met een complete invulling voor het project met taakverdeling inclusief persoonlijke deadlines gekomen. Iedereen was hier erg blij mee want we konden al na twee weken starten met het project.

Transfer: Ik heb geleerd dat het heel winstgevend kan zijn om iedereen op een systematische manier te laten nadenken over een vraagstuk.

 

Vervolgstappen

Met het oog op volgend jaar en mijn verdere ontwikkeling als aankomend diëtiste neem ik de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan mee. Wat betreft de competentie creativiteit heb ik ook een nieuw leerdoel opgesteld.

Nieuw leerdoel: Deze vaardigheden wil ik in de toekomst overdragen op andere studenten. Ik ga volgend jaar meer studenten inspireren door mijn nieuwe projectgroepen ook kennis te laten maken met deze manieren van creatief denken. Dit zal ik doen door de creatieve sessies te leiden en daarmee mijn medestudenten te helpen hun creativiteit te ontwikkelen.

Reflectie op kritisch denken

Leerdoel

Om beter te leren zoeken naar betrouwbare bronnen op het internet ga ik, alleen of met hulp van een medestudent, (een deel van) het literatuuronderzoek doen. Zo wil ik leren omgaan met online databanken. Verslaglegging in de vorm van tekst.

 

Feedback

Feedback van een medestudent: ‘Voor  de post voor social media heb jij gebruik gemaakt van literatuuronderzoek.’

Feedback van een medestudent: ‘Om de content voor Kidsproef te onderbouwen is literatuuronderzoek gedaan om een betrouwbare post te schrijven. Naar mijn idee heb je hier beter leren omgaan met betrouwbare bronnen op het internet.’

 

Eigen ontwikkeling

Aan de hand van een specifieke situatie die exemplarisch is voor mijn ontwikkeling met betrekking tot dit leerdoel is hieronder een STARR(T) uitgewerkt.

Situatie: Tijdens semester 4 hebben wij een magazine over ondervoeding bij ouderen geschreven. Om betrouwbare artikelen te kunnen schrijven was literatuuronderzoek nodig.

Taak: Het schrijven van een betogende tekst over voedingssupplementen.

Actie: Ik heb een vriendin gevraagd om me te helpen met het zoeken van literatuur. Zij heeft me de website Scribbr laten zien, waar ik veel informatie kon vinden over bijvoorbeeld de juiste manier van bronnen vermelden. Ook hebben we samen op Google Scholar geoefend met het gebruiken van geschikte zoekstrings.

Resultaat: Een artikel gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Reflectie: Ik was zelf erg tevreden over het resultaat. Ook de docent die het magazine beoordeelde gaf het artikel 5 van de 6 punten. Wel gaf zij aan dat ik dieper op het onderwerp in had kunnen gaan door meer artikelen aan te halen.

Transfer: Ik vond het schrijven van dit artikel echt een uitdaging. Normaal gesproken zou ik literatuuronderzoek aan iemand anders overlaten omdat ik het ‘te moeilijk vind’ maar nu nam ik juíst deze taak op me. Omdat ik hier nog mee moet oefenen zal ik in de toekomst weer deze rol op me nemen.


Artikel voor het magazine 'Goed gevoed'


Vervolgstappen

Met het oog op volgend jaar en mijn verdere ontwikkeling als aankomend diëtiste neem ik de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan mee. Wat betreft de competentie kritisch denken heb ik ook een nieuw leerdoel opgesteld.

Nieuw leerdoel: In de toekomst zal ik mezelf binnen de groep aanbieden om literatuuronderzoek te doen, omdat ik hier nog meer over wil leren, zodat ik 6 van de 6 punten zal halen! Het zoeken en verwerken van literatuur is een vaardigheid die voor de rest van mijn studie, en waarschijnlijk de rest van mijn leven van groot belang is.