Levert een bijdrage aan het eigen team
Challenge: Duurzaamheid

Het team
Hierboven zie je een foto van de groep waarmee ik dit jaar een project heb gedaan binnen de challenge Duurzaamheid.
In het begin van het jaar waren wij van plan om een kalender te maken met seizoensgebonden groenten en fruit, en recepten daarbij, om studenten te helpen hun voeding te verduurzamen. Na rondzoeken op internet bleek dat zulke kalenders al bestaan. Toen zijn we ons gaan richten op kinderen. Om kinderen op een interactieve manier iets bij te brengen hebben we een variatie gemaakt op het spel 'Ganzenbord'.
Om duidelijk te maken hoe ik een bijdrage heb geleverd aan het idee heb ik via de STARR-methode het proces beschreven.
Reflectie via STARR-methode
Situatie: Het idee dat wij hadden aan het begin van het jaar bleek al te bestaan.
Taak: Het verzinnen van een nieuw project
Actie: Het plannen van bijeenkomsten met het team om nieuwe ideeën op te doen. Ik ben op internet gaan kijken welke onderwerpen besproken worden in bestaande lesmodules over duurzaamheid. Onder andere de website van Greenpeace heeft ons veel inspiratie gegeven om vragen en feitjes te verzamelen voor het spel dat we hebben gemaakt.
Resultaat: Door me in te schrijven bij Greenpeace kreeg ik toegang tot bestaande lesmodules en aan de hand daarvan konden wij een begin maken met het spel.
Reflectie: Ik heb tijdens het brainstormen over een nieuw project het voortouw genomen door het team aan te sporen de moed niet te verliezen. In deze situatie kwamen dus mijn talenten doorzettingsvermogen en prestatiegerichtheid goed aan bod.
Transfer: Wanneer ik volgend jaar een nieuw project op ga zetten ga ik vooronderzoek doen op internet om uit te zoeken welke producten/initiatieven al bestaan.
Samenwerkingscontract
Binnen de projectgroep hebben wij de volgende afspraken gemaakt:
- Je bent aanwezig bij de bijeenkomsten die we plannen.
- Als je ziek bent of te laat dreigt te komen, moet je een bericht sturen naar de whatsappgroep.
- Als je niet bij een van de bijeenkomsten bent, zorg je dat je op de hoogte bent van wat er is besproken.
- Tijdens een bijeenkomst staan de telefoons op stil.
- Communicatie gebeurt via de whatsappgroep.
- Bestanden worden gedeeld via Google Drive.
- Voordat je bestanden deelt met de groep moet je eerst spellingscontrole uitvoeren.
Actieplan
27 november 2018 - Ideeën gepitcht en groepjes gemaakt.
4 december 2018 - Plan van aanpak af.
18 december 2018 - Samenwerkingscontract af.
5 maart 2019 - Spel uitgekozen, informatie over food Miles en andere duurzame dingen en een al bestaande seizoenskalender uitgekozen.
19 maart 2019 - Spelregels af.
26 maart 2019 - Tien vragen per persoon af.
9 april 2019 - Tien vragen per persoon af.
11 april 2019 - Spelbord af.
15 april 2019 - Twintig scholen mailen.
23 april 2019 - Workshop geven aan de challenge Duurzaamheid.
30 april 2019 – Workshop aangepast en volledig af.
Volgend jaar
Als ik terug kijk naar de samenwerking en betrokkenheid binnen het team van afgelopen jaar, weet ik dat ik een ding anders ga doen in de toekomst.
Buiten onze bijeenkomsten en de LOM lessen hadden wij nauwelijks contact. Ik denk dat het de samenwerking ten goede komt als je elkaar wat beter op persoonlijk vlak kent. Dat geeft je namelijk meer inzicht in bepaalde reacties, inzichten en acties van je teamgenoten. Je kunt ook beter de talenten van je teamgenoten (h)erkennen wanneer je meer contact hebt.
Wat ik als transfer meeneem naar volgend jaar? Ik wil ervoor zorgen dat het nieuwe team waarin ik kom hechter is, zodat écht iedereen haar talenten in kan zetten. Om daarvoor te zorgen ga ik aan het begin van de samenwerking aangeven dat het me nuttig lijkt om elkaar beter te leren kennen en zal ik voorstellen om elkaar, buiten school, te ontmoeten, naast de normale bijeenkomsten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb